Kars küçük bir il olmasına rağmen kışın yaşanan donma sorunlarından dolayı kanalizasyonlar ya tıkanır ya da borularında çatlaklar meydana gelir. Kars Kanal Görüntüleme ile bu tıkanmalar ve hasarlar kolaylıkla tespit edilerek çözümler üretilir.
Kars soğuk kış iklimi nedeniyle sık sık donma problemleri yaşanır. Bu da kanalizasyon borularının zarar görmesine neden olur. Zarar gören borular ya tıkanır ya da çatlar. Bunun dışında çöpler, atıklar, ağaç kökleri de kanal borularının zarar görmesine neden olabilir. tüm canlıların bir ömrü olduğu gibi bu sistemlerinden tıpkı yaşayan bir canlı gibi ömrü vardır. Kars Kanal Görüntüleme için bu ömür dolduğunda alt yapı sistemlerinde oluşan deformasyonlar sistemin fonksiyonunu yerine getiremediği için sorunlar yaratır. Bu sorunlar öngörülemeyen maliyetlere ve insan ile çevre sağlığına zarar verir.
Kars Kanal Görüntüleme ve akabinde de kazısız rehabilitasyon uygulamalarına ihtiyaç duyacaktır.
Alt yapı sistemlerinin hepsinin ortak amacı ve teşkil sebebi sorunsuz ve sağlıklı yaşam hedeflemek, insan odaklı bir çevrenin oluşmasını sağlamak ve yaşam kalitesi artırmaktır.
Kanal görüntüleme hizmetlerinde kameralı robotlar kanalizasyon borularına indirilerek borunun her yeri görüntülenir. En ufak çatlaklar bile bu yöntemle tespit edilebilir. Kanalın tüm problemleri tespit edildikten sonra özel tekniklerle kanalın için özel cam elyaf karışım ile kaplanır. Borunun içi yeni gibi olur. Bu şekilde su kaçırma veya tıkanma gibi problemler yaşanmaz. Kaplama yöntemi 50 yıla kadar sağlam kalabilir.
Öncelikle kanal görüntüleme işleminde olduğu gibi robotlar kanala indirilir. Kompresör yardımı ile dönerek çalışan kristal ucunun kanalın istenmeyen yerlerini kesmesi yada parçalaması şeklinde çalışır. Kars Kanal Görüntüleme Robotların üzerinde yer alan kamera görüntüsü yardımı ile Freze aracından kumanda edilen robotun çalışma mantığı aynı TV – INSPECTION sistemi gibi olup, kazıya gerek duymadan kanal içerisinde çok kısa bir sürede ,trafik sıkışıklığına sebebiyet vermeden işini tamamlar.
Yağmur suları ve pis su bağlantı hatları inşaatında bina çıkışlarına kontrol ve müdahale amaçlı konan bacalara kanalizasyon bacası denir. Bu bacalar o parsele ait ve parselin sınırları içerisinde kalan müstakil bir imalattır.
Modern ve gelişmiş kentlerin altyapı, yağmur suyu, drenaj ve kanalizasyon sistemi hatlarının düzenli ve problemsiz çalışabilmesi için, hat üzerinde belirli aralıklar ile muayene bacası kullanılması gerekmektedir.